Druk op F11 voor volledig scherm.

Zondag 25 juni 1995

Dettifoss
Dettifoss
Dettifoss
Dettifoss (Nico)
Dettifoss
Dettifoss
Dettifoss
Dettifoss
Dettifoss
Dettifoss
Kustweg
Kustweg
Koninginneberg
Koninginneberg
In een huisje
In een huisje
Het diner was weer uitstekend verzorgd
Het diner was weer uitstekend verzorgd
In Hotel Vin hebben we weer een heerlijk ontbijt met muesli, brood enz.
Vandaag rijden we langs de noordkant van het water en hebben zicht op de 'Koudewangenbergen'. We gaan naar een plaatsje aan zee. In de bergwand kan je duidelijk zien dat er steeds perioden waren waarop het warmer en dan weer kouder geweest moet zijn. Trausti zegt ook dat na de ijstijd van 300.000 jaar geleden nog 20 ijstijden erna geweest zijn. Trausti ziet een bootje met zijn naam.
We rijden langs het water. Vanaf een plaats zou je Grimsey kunnen zien, dat is het noordelijkst gelegen eiland en ligt op de noordpoolcirkel. Ik kan het met mijn blote oog (met lenzen) wel zien, Nico ziet het met de verrekijker zelfs niet. Als we verderop langs de kust een witte pluim zien denken we dat daar weer warmwaterbronnen zijn, maar Trausti zegt dat dat de erosie van het land is. Bij een windroos hebben we een prachtig uitzicht en daarna rijden we weer terug.
We wilden bij een rots aan de kust de papagaaiduikers van dichtbij bekijken, maar er staat een bord dat het verboden toegang is in het broedseizoen. Volgens het programma zouden we na de windroos doorrijden naar Dettifoss, maar de weg is nog steeds afgesloten. Daarom gaan we weer langs Mřvatn terug. Onderweg komen we nog het punt tegen waar je goed kan zien dat de continentale platen uit elkaar drijven er staat een kleine stellage die laat zien dat deze elk jaar iets verder uit elkaar schuiven.
Onderweg stoppen we nog even bij turfboerderij uit de 19e eeuw en rijden langs een elektriciteitscentrale bij een waterval.
We waren de hele week al benieuwd of het nog doorgaat of we naar Dettifoss konden, daarom kon Trausti er niet meer onderuit en gaan we via de zuidkant er naar toe. Het water bulkt over de rand, maar ook als je in de kloof (J÷kulsß) kijkt is dat een mooi gezicht. De waterval Dettifoss is 44 m hoog.
We gaan er nog gezellig koffie drinken. Er staan houten gebouwtjes met 2 schuine kanten, dat zijn wc's. Petra gaat naar de wc, maar door de storm waait de deur open. Wij staan te lachen als ze terugkomt en als Jean, haar vriend dan gaat, dan gaat ze klaar staan met het fototoestel.
We gaan over hetzelfde weggetje terug. Er liggen pittige kuilen in de weg, daar staan grote plassen in en de chauffeur rijdt daar heel voorzichtig.
We komen door een echte woestijn, alleen is het zand hier zwart. Er groeit echt helemaal niets. Verderop zien we wel dat er veel zand opwaait als een zandstormpje.
We komen behoorlijk laat aan in Egilsstadir, maar dan eten we gewoon om half 9 in plaats van half 8.

Dag 1, 18 juni 1995 (Reykjavik)

Dag 2, 19 juni 1995 (Gullfoss, Geyser, Thingvellir)

Dag 3, 20 juni 1995 (schiereiland Snaefellsnes)

Dag 4, 21 juni 1995 (Eldborg (vuurberg) + boottochtje

Dag 5, 22 juni 1995 (Reykholt, lavawatervallen, witte rivier)

Dag 6, 23 juni 1995 (Akureyri, eiland Hrisey)

Dag 7, 24 juni 1995 (Go­afoss, Mřvatnmeer (muggenmeer), Hverfjall (explosiekrater), Dimmuborgir, Krapla)

Dag 9, 26 juni 1995 (Hengifoss, Sey­isfj÷r­ur)

Dag 10, 27 juni 1995 (Borgarfj÷r­ur, elfenrots, papagaaiduikers, rit op een IJslander)

Dag 11, 28 juni 1995 (Vatnaj÷kull (gletsjer), J÷kulsßrlˇnmeer (ijsschotsen))

Dag 12, 29 juni 1995 (met een trekker naar Ingˇlfsh÷fdi (vogels kijken), Hvannadalshn˙kur)

Dag 13, 30 juni 1995 (Skei­arßrsandur (delta), Eldhraun (vuurvulkaan), gletsjer Mřrdalsj÷kull, Vik, Skˇgafoss, pannenkoeken eten bij Glj˙frafoss)

Dag 14, 1 juli 1995 (terug naar huis)

Ga terug naar homepage van Alie.
email Alie Alie van Nijendaal, 28 september 2004