Druk op F11 voor volledig scherm.

Zaterdag 24 juni 1995

Godafoss
Godafoss (Nico)
Godafoss
Godafoss
Godafoss
Godafoss (Nico)
Godafoss
Godafoss
Godafoss
Godafoss
Mıvatn (muggenmeer en dat hebben we geweten ook)
Mıvatn
Mıvatn-gebied Dimmuborgir
Dimmuborgir
Mıvatn-gebied Dimmuborgir
Mıvatn Dimmuborgir
Mıvatn-gebied Dimmuborgir
Mıvatn-gebied Dimmuborgir
Mıvatn-gebied Dimmuborgir
Dimmuborgir
Mıvatn-gebied
Mıvatn
Mıvatn-gebied grot
Dimmuborgir
Mıvatn-gebied lunch
Mıvatn
Sulfatorbron
sulfatorbron
Sulfatorvelden
Sulfatorvelden
Víti explosiekrater
Víti explosiekrater
Víti explosiekrater
Víti explosiekrater
Sulfatorvelden bij Krafla
sulfatorvelden
Sulfatorvelden bij Krafla
Sulfatorvelden bij Krafla
Sulfatorbron bij Krafla
sulfatorvelden bij Krafla
Om negen uur weer de bus in, de reis gaat vandaag eerst naar een van de grote watervallen, de Goğafoss, deze waterval is ongeveer 8000 jaar oud. De Goğafoss heeft zijn naam te danken aan het feit dat de boer en wetspreker Thorgeir van Ljósavatn na thuiskomst van de jaarlijkse vergadering van het Althing in het jaar 1000 de afgodsbeelden uit zijn tempel op deze plaats in het water gooide. Op de vergadering was namelijk besloten het christelijke geloof aan te nemen omdat dat voordeliger was (kan je nagaan waarop het geloof is gebouwd). Op weg naar de Goğafoss zien we overal blauwe lupinen uit Alaska, die men hier plant om de erosie tegen te gaan. Van ver af zien we de waterval al, je ziet in de middle of no where stuivend water. Eindelijk staat de bus stil en kunnen we de verkenning beginnen naar de mooiste plek om deze gigantische waterval op de foto en de video te krijgen. We krijgen ruim de tijd om lopend langs de waterval naar een winkeltje te lopen, daar kopen we vlug het enige souvenir van deze vakantie, een woest uitziende trol/viking.
Nu gaan we verder naar het Mıvatnmeer (muggenmeer). Mıvatn heeft iets met muggen, maar hoe erg, dat merken we pas later op de dag, nu valt het nog wel mee. We stoppen weer bij een winkeltje, steken dan de weg over en gaan naar de pseudokraters, deze zijn ontstaan doordat er water in de berg zat opgesloten, dit opgesloten water werd door lava tot stoom omgezet en ontplofte. Er zijn in de wereld maar weinig plaatsen waar deze pseudokraters nog in zo'n goede conditie zijn als hier.
We beklimmen de pseudo-krater Skùtustadir en hebben hier een mooi uitzicht over het meer met zijn vele kratereilandjes.
Weer in de bus gaat het verder naar een uitgestrekt lavaveld. We maken hier een uitgebreide wandeling door het gebied Dimmuborgir en hebben mooie uitzichten op de grillige lavarotspartijen.
Hierna gaan we naar een ander lavaveld waaronder zich een vrij grote rivier uitstrekt. Op sommige plaatsen is hij door de gaten in de lava zichtbaar. Een van de plekken was tot 1975 een zwembad, waar mannen en vrouwen een aparte ingang hadden, maar binnen in was het een grot. Het water was toen ongeveer 35 tot 40 graden, maar na de verschillende uitbarstingen tussen 1974 en 1985 is de temperatuur van het water opgelopen tot ongeveer 60 graden en is nu een graad of 50, dus zakt de temperatuur wel iets.
Er staat ook een enorme explosiekrater, de Hverfjall, van 1400 m doorsnee.
Hier houden we vandaag ook onze lunch en nog steeds valt het met de muggen mee.
Na het eten en de drank gaan we naar het zwavelgebied. Bij het zwavelveld aangekomen worden we nogmaals gewaarschuwd om niet buiten de paden te gaan, de grond is er nog dun en de temperatuur van de zwavel ligt rond de driehonderd graden. Alles in deze omgeving borrelt of sist. Je ziet kokend grijze modder borrelen en op verschillende plaatsen sist stoom uit de grond of uit een rots. Ook hier krijgen we uitgebreid de tijd om rond te kijken.
Nu gaan we naar een gebied waar de laatste uitbarsting van dit vulkanisch gebied heeft plaatsgevonden in 1984, dit gebied ligt rond de vulkaan Krapla (Krafla). Eerst gaan we op de rand van een van de krater in de buurt van de Krafla kijken, deze is heel groot en ook hier staat water in en ligt er nog sneeuw langs de randen. Dit is de krater van de hel (Vita). Hij brak uit in 1724 en pas 5 jaar later was de lava bij zee. (Víti)
We gaan richting Krafla lavavelden, het eerste stuk gaat nog redelijk, maar dan hebben alle muggen rond het meer ons ontdekt en het uitzicht wordt beperkt tot ongeveer 2 centimeter. We lopen door drassig terrein en Suzanne, een van onze medereizigers moet terug omdat zij bij een oversteek door de sneeuw onderuit gaat en drijfnat is geworden. Nico gaat nog even door, maar krijgt dan zo'n last van al die muggen dat hij aan het begin van het lavaveld terug gaat, Alie gaat tot de top, die loopt zo hard dat de muggen haar niet bij kunnen houden. Ze moet zelfs even naar Nico rennen om de video te halen en gaat dan weer terug naar de lavavelden. Na ongeveer anderhalf uur is iedereen terug in de bus en gaan we naar Mıvatn voor een technische stop. Trausti doet dan een voorstel om gelijk daar ook koffie en thee te gaan drinken, dit wordt gezien als een aanslag op ons leven met al die muggen en wordt resoluut afgewezen. Daarom gebeurt dit nu op de terugweg weer bij de Goğafoss waterval. Ondanks de muggen was het wederom een indrukwekkende dag die met een heerlijke maaltijd wordt afgerond.

Dag 1, 18 juni 1995 (Reykjavik)

Dag 2, 19 juni 1995 (Gullfoss, Geyser, Thingvellir)

Dag 3, 20 juni 1995 (schiereiland Snaefellsnes)

Dag 4, 21 juni 1995 (Eldborg (vuurberg) + boottochtje

Dag 5, 22 juni 1995 (Reykholt, lavawatervallen, witte rivier)

Dag 6, 23 juni 1995 (Akureyri, eiland Hrisey)

Dag 8, 25 juni 1995 (Husavik, turfboerderijen, Dettifoss, woestijn)

Dag 9, 26 juni 1995 (Hengifoss, Seyğisfjörğur)

Dag 10, 27 juni 1995 (Borgarfjörğur, elfenrots, papagaaiduikers, rit op een IJslander)

Dag 11, 28 juni 1995 (Vatnajökull (gletsjer), Jökulsárlónmeer (ijsschotsen))

Dag 12, 29 juni 1995 (met een trekker naar Ingólfshöfdi (vogels kijken), Hvannadalshnúkur)

Dag 13, 30 juni 1995 (Skeiğarársandur (delta), Eldhraun (vuurvulkaan), gletsjer Mırdalsjökull, Vik, Skógafoss, pannenkoeken eten bij Gljúfrafoss)

Dag 14, 1 juli 1995 (terug naar huis)

Ga terug naar homepage van Alie.
email Alie Alie van Nijendaal, 28 september 2004