Druk op F11 voor volledig scherm.

Donderdag 22 juni 1995

Lavawatervallen
Lavawatervallen
Lavawatervallen
Lavawatervallen
Lavawatervallen
Lavawatervallen
Watervallen witte rivier
Watervallen witte rivier
Watervallen witte rivier
Watervallen witte rivier
IJsland scheurt hier en daar
Scheur
Beneden bij de rivier staat het hotel in Hrafnagil
Hotel in Hrafnagil
Heel veel lupinen
Heel veel lupinen
Vandaag gaan de koffers weer mee omdat we vanavond weer ergens anders gaan slapen. Onderweg zien we uit de bus een ondiepe rivier in een zigzagbeweging lopen. We stappen uit bij warmwaterbronnen waarbij 180 liter/seconde heet water 98║ C de grond uit komt. Deildartunguhver heten de bronnen die genoemd zijn naar Deildartunga een boerderij die daar staat. Via een pijpleiding wordt het hete water naar Borgarnes en Akranes vervoerd, maar de leiding is goed weggewerkt.
We rijden hier door de Reykholtsdalur. In Reykholt staat een standbeeld van Snorri Sturlugson, een schrijver die leefde van 1178-1241. Hij had een of andere huidaandoening en zat in het ronde badje met natuurlijk verwarmd water te schrijven.
Daarna bewonderen we de lavawatervallen (Hraunfossar) en de waterval van de witte rivier (Hvitß (wietau)), de Barnafoss (Barn = kind). Er wordt beweerd dat hier vroeger eens 2 kinderen in gevallen zijn. Bij een restaurantje stoppen we even voor een plasstop, dan rijden we een stukje verder om te eten. We krijgen bakken met vlees met een korstje. Nico bijt erin en 'knak' een stuk van zijn vulling van zijn tand eraf, er zat dus een bot in.
Via Laugarbakki rijden we verder naar Bl÷nduˇs. We stoppen nog eens in een restaurantje en nemen daar softijs, als je een kleine neemt krijg je al een toeter van 10 cm, wat zou je dan krijgen als je een grote neemt? Ik hoor daar dat een Duitser 'lectures' in economie geeft in Aken. Als wij met hem en zijn vrouw praten, praten ze meestal Engels. We rijden door een toendra-achtig gebied.
Bij een gedenkteken kunnen we even de benen strekken omdat we een eindje door het gras moeten lopen en dan een heuveltje op. Daar staan IJslandse paardjes met veulentjes. Ik aai er een een tijdje en als ik wegloop komt hij achter me aan. Die ene Duitse vrouw wil voor de videocamera het paardje aaien, maar ze durft niet goed. Het gedenkteken is voor een jong stel die de laatsten waren die in IJsland onthoofd werden.
In de buurt Varnahli­ zijn bij de laatste burgeroorlog in 1253 110 mensen gedood. Na Varnahli­ komen we in een dal van de HÚra­sv÷tr die uitloopt in de Skagafj÷r­ur. We rijden door de vallei Íxnadalshei­i en verderop tussen de bergen wordt het al mooier met kloven. Een kloof is heel breed en diep en heeft een waterval, daar rijdt de bus even langzamer langs, maar stopt niet. Op de bergen aan de rechter kant ligt nog veel sneeuw. We komen langs Akureyri en rijden langs de rivier Eyarfjar­ar naar het Edda-hotel Vin in Hrafnagil. Voor het eten gaan we even bij het zwembad kijken, maar we weten niet waar we er nu in moeten. Een man staat achter het loket en we doen moeilijk met Engels en Duits door elkaar en dan zegt hij dat hij een Nederlander is. Hij woont al 15 jaar in IJsland. Het is te laat om te zwemmen. Aan de overkant van de weg is een mooie waterval en die moet ik na het eten even volgen naar boven, Nico blijft een beetje beneden en gaat de brug over de rivier over. Het waait gruwelijk en hij is bijna bang dat hij van de brug wordt geblazen.

Dag 1, 18 juni 1995 (Reykjavik)

Dag 2, 19 juni 1995 (Gullfoss, Geyser, Thingvellir)

Dag 3, 20 juni 1995 (schiereiland Snaefellsnes)

Dag 4, 21 juni 1995 (Eldborg (vuurberg) + boottochtje

Dag 6, 23 juni 1995 (Akureyri, eiland Hrisey)

Dag 7, 24 juni 1995 (Go­afoss, Mřvatnmeer (muggenmeer), Hverfjall (explosiekrater), Dimmuborgir, Krapla)

Dag 8, 25 juni 1995 (Husavik, turfboerderijen, Dettifoss, woestijn)

Dag 9, 26 juni 1995 (Hengifoss, Sey­isfj÷r­ur)

Dag 10, 27 juni 1995 (Borgarfj÷r­ur, elfenrots, papagaaiduikers, rit op een IJslander)

Dag 11, 28 juni 1995 (Vatnaj÷kull (gletsjer), J÷kulsßrlˇnmeer (ijsschotsen))

Dag 12, 29 juni 1995 (met een trekker naar Ingˇlfsh÷fdi (vogels kijken), Hvannadalshn˙kur)

Dag 13, 30 juni 1995 (Skei­arßrsandur (delta), Eldhraun (vuurvulkaan), gletsjer Mřrdalsj÷kull, Vik, Skˇgafoss, pannenkoeken eten bij Glj˙frafoss)

Dag 14, 1 juli 1995 (terug naar huis)

Ga terug naar homepage van Alie.

email Alie Alie van Nijendaal, 28 september 2004