Druk op F11 voor volledig scherm.

Vrijdag 23 juni 1995

Koudewangenbergen
Koudewangenbergen
Richting Akureyri
Richting Akureyri
Stokvisdrogen, de koppen gaan naar Nigeria
Stokvisdrogen
Met een veerpont gaan we naar het eiland Hrisey
Koudewangenbergen
Lava op Hrisey met koudewangenbergen op de achtergrond
Lava op Hrisey met koudewangenbergen op de achtergrond
Sneeuw boven een riviertje
Sneeuw boven een riviertje
Haven
Haven
Het stinkt erg naar vis. Ik loop naast Evelien en haal mijn neus snuffelend op en zeg: "Hmmmm, Apfelstrudel!"
Het is weer negen uur dus de hele club gaat de bus weer in, er wordt goed gekeken of alle proviand mee gaat. Vandaag gaan we eerst Akureyri verkennen met de bus, we gaan dan door naar een winterhotel en hebben daar een prachtig uitzicht over de baai en over de besneeuwde bergtoppen, al waait het hier zo hard dat we bijna niet op onze benen kunnen blijven staan. Een van onze medereizigsters ziet zelfs haar zonnehoedje in het ravijn verdwijnen. Dan weer naar beneden en we krijgen een uur de tijd om op eigen gelegenheid de stad te verkennen. Nu heeft Alie een botanische tuin gezien dus daar moeten we heen. Alleen is het nog te vroeg in het jaar en staat er zowat nog niets bloei.
Langs een smal pad lopen we naar beneden en door de winkelstraat gaan we terug naar de bus.

Hierna gaan we naar het havenplaatsje Litli-┴rskˇgssandur om naar het eilandje Hrisey te gaan. Voordat we daar zijn stoppen we onderweg nog bij een plaatsje waar een haring- en kabeljauw-verwerkingsfabriek staat, de stank was net als thuis bij de vishal. Alie loopt naast Evelien, haalt haar neus snuffelend op en zegt: "Hmm, Apfelstrudel".
Het was wel leuk om de stellages met gedroogde kabeljauw te zien, de stokvis. Nu waren de meeste stokvissen al weg en hingen alleen nog maar de koppen die werden geŰxporteerd naar Nigeria, je moet er maar blij mee zijn.
Gelukkig zijn we nog op tijd voor de boot naar Hrisey, hier gaan we een wandeling maken over de hoogvlakte waar veel vogels te bewonderen zijn. Ze zijn zelfs zo enthousiast dat ze ons aanvallen om de hun jonge vogels en de eieren te verdedigen. Alie loopt vooraan en wordt aangevallen door een noordse stern (KrÝa), ze staat ook wel heel dicht bij een jonkie. Op sommige plaatsen is het nog erg drassig en de meesten van ons krijgen natte voeten, zeker als we aan het eind van de tocht nog door een dikke laag sneeuw heen moeten.
Terug naar de boot koppen tellen en dan blijkt er iemand niet te zijn, de boot toetert nog eens hard en ja hoor, de vermiste komt er hard aan lopen.
Dan gaan we terug naar de bus en maken een rondrit langs de vallei bij Dalvik. In deze vallei zijn weinig schapen door een virusziekte die hier vorig jaar heeft huisgehouden.
We gaan dan door naar Dalvik. Hier hangen alle vlaggen halfstok, omdat iemand van de plaatselijke bevolking is overleden.
Na een technische stop gaan we nog even verder naar het noorden om daar een koffie- en theestop te houden bij een monument, een zilveren schip. Deze staat er voor de timmerman die het eerste zeewaardige schip bouwde, hij deed dit naar Hollands model.
Hierna gaan we terug naar het hotel, maar stoppen in Akureyri nog even bij het huis van Nonni, Jˇn Sveinsson een van de beroemdste schrijvers van IJsland. Terug in het hotel hebben we nog even gezwommen in het buitenbad, het water was ongeveer dertig graden. De professor was ook aan het zwemmen, maar opeens waren we hem kwijt. Toen ontdekten we dat hij in de soeppot van ongeveer veertig graden zat, we hebben daarin ook nog liggen sudderen. Toch kregen we geen soep vanavond. Om half acht zijn we gaan eten, er was een heerlijk buffet neergezet met een overvloed aan vis- en vleesgerechten en andere lekkernijen. Hierna zijn we lekker gaan slapen voor weer een nieuwe dag.

Dag 1, 18 juni 1995 (Reykjavik)

Dag 2, 19 juni 1995 (Gullfoss, Geyser, Thingvellir)

Dag 3, 20 juni 1995 (schiereiland Snaefellsnes)

Dag 4, 21 juni 1995 (Eldborg (vuurberg) + boottochtje

Dag 5, 22 juni 1995 (Reykholt, lavawatervallen, witte rivier)

Dag 7, 24 juni 1995 (Go­afoss, Mřvatnmeer (muggenmeer), Hverfjall (explosiekrater), Dimmuborgir, Krapla)

Dag 8, 25 juni 1995 (Husavik, turfboerderijen, Dettifoss, woestijn)

Dag 9, 26 juni 1995 (Hengifoss, Sey­isfj÷r­ur)

Dag 10, 27 juni 1995 (Borgarfj÷r­ur, elfenrots, papagaaiduikers, rit op een IJslander)

Dag 11, 28 juni 1995 (Vatnaj÷kull (gletsjer), J÷kulsßrlˇnmeer (ijsschotsen))

Dag 12, 29 juni 1995 (met een trekker naar Ingˇlfsh÷fdi (vogels kijken), Hvannadalshn˙kur)

Dag 13, 30 juni 1995 (Skei­arßrsandur (delta), Eldhraun (vuurvulkaan), gletsjer Mřrdalsj÷kull, Vik, Skˇgafoss, pannenkoeken eten bij Glj˙frafoss)

Dag 14, 1 juli 1995 (terug naar huis)

Ga terug naar homepage van Alie.

email Alie Alie van Nijendaal, 28 september 2004