Druk op F11 voor volledig scherm.

Woensdag 28 juni 1995

Filmsetbergen
Filmsetbergen
Filmsetbergen
Filmsetbergen
Filmsetbergen
Filmsetbergen
Filmsetbergen
Filmsetbergen
IJsschotsen
IJsschotsen
IJsschotsen
IJsschotsen
Instappen in de boot naar de ijsschotsen
Met de boot naar de ijsschotsen
IJsschotsen
IJsschotsen
IJsschotsen
IJsschotsen
IJsklomp van miljoen jaar oud met veel CO2, dus tintelt op je tong
IJsklomp
IJsschotsen
IJsschotsen
IJsschotsen
IJsschotsen
IJsschotsen
IJsschotsen
We rijden vandaag langs de Vatnaj÷kull en Trausti vertelt over gletsjers en ijstijden. 25 % van IJsland bestond nog uit bomen 1100 jaar geleden, nu is dat nog maar 1 %. Er is veel gekapt voor de bouw van huizen enz. en voor warmte. Ook vulkanen vernietigde veel en in de 16e eeuw was er een kleine ijstijd waardoor veel bomen sneuvelden.
In het zuidoosten zijn de bergen van IJsland het oudst: 20 miljoen jaar en ze bestaan uit graniet. De Vatnaj÷kull is de grootste gletsjer van Europa en hij bedekt 10 % van IJsland. Alle gletsjers tezamen bedekken 12 %. Als het permanente ijs dat op een berg ligt dikker dan 15 meter is, dan wordt het pas een gletsjer genoemd. De Vatnaj÷kull is meer dan 1 km diep en blijft de laatste jaren gelijk. Tussen 1920 en 1960 werd het warmer en de gletsjer werd kleiner, na 1960 werd de gletsjer weer groter door de kou.
We rijden langs de kust en op een soort strekdam gaan we de bus uit om te kijken of we zeehondjes zien. Het is nog een stukje lopen naar het water en als ik ze niet zie op het strand ga ik de andere kant op om te kijken of ze daar misschien zijn. (Ook omdat er weer vogels zijn die aanvalspogingen doen.) De anderen staan bij de zee te kijken en ik denk dat ze niets zien, maar ze hebben al wel zeehondjes gezien en inderdaad als je blijft staan kijken zie je af en toe een koppie boven water uitsteken. Verderop zien we ook steeds witte golven en waarschijnlijk zijn daar 2 walvissen. Als je met de verrekijker kijkt zie je dat ze zich verplaatsen (de witte golven).
We gaan eten bij een heel mooi plekje bij de bergen. Hier was een locatie voor een film.
We gaan ijsschotsen kijken in het J÷kulsßrlˇnmeer. Als we de bus uitstappen zien we ze al liggen. Er ligt wel een heel klein bootje, zouden we daar allemaal in moeten? Nee, we moeten over land. Over land? Ja over land naar de boot. Via een keukentrap klimmen we in de boot en krijgen gelijk een zwemvest aangereikt. Nico's kan natuurlijk niet dicht. Met de boot rijden we over land naar het water en gaan varend verder.
Het is een sensationeel gezicht die ijsschotsen. Hele mooie vormen hebben ze, ze zijn alleen wel wat zwart hier en daar. Dat komt door het zwarte zand dat over heel IJsland waait, alle gletsjers zijn zwart. De boot vaart richting gletsjer en weer terug. Een jongen in een ander bootje vaart achter ons aan en brengt een brok ijs op de boot. Trausti houdt het een tijdje vast en geeft het dan door. Na Jean krijgt Nico hem en die gooit hem even later over boord. Trausti moet steeds zo lachen als we het over het weer hebben, want steeds als we ergens komen is het de hele tijd slecht weer geweest en als wij er zijn is het mooi weer en dat vindt hij heel komisch (wij vinden dat heel gewoon, want dat maken wij zo vaak mee). We slapen in een vrij nieuw hotel in Freysnes, hier is weer wel wc en douche op de kamer. Als we aankomen klappen we de spullen neer en ik (Alie) ga gelijk de gletsjer van nabij bekijken want die ligt vlak achter het hotel. (Jammer dat we vanuit de kamer er geen zicht op hebben). Ik heb maar een half uurtje de tijd want om half 8 gaan we weer eten. Het eerste ijs passeer ik al op enkele meters afstand, maar de grote ijsvlakte is nog niet te bereiken, dan ga ik nog hoger en kom er vrij dicht bij, maar dan is het tijd om om te keren.
We krijgen een garnalencocktail vooraf. Dan een deegplak met gestampte doperwten en vlees erin en op een apart bord wat worteltjes, 3 spruitjes en wat aardappels. We krijgen ijs toe.
Omdat het om 4 uur 's nachts nog licht is kleed ik me even aan en ga naar buiten om een foto te maken om te bewijzen dat dat zo is. (Alleen staat het fototoestel nog op Nederlandse tijd, dus 6 uur). Het is wel jammer dat het bewolkt is, anders was de lucht misschien mooi rood geweest.

Dag 1, 18 juni 1995 (Reykjavik)

Dag 2, 19 juni 1995 (Gullfoss, Geyser, Thingvellir)

Dag 3, 20 juni 1995 (schiereiland Snaefellsnes)

Dag 4, 21 juni 1995 (Eldborg (vuurberg) + boottochtje

Dag 5, 22 juni 1995 (Reykholt, lavawatervallen, witte rivier)

Dag 6, 23 juni 1995 (Akureyri, eiland Hrisey)

Dag 7, 24 juni 1995 (Go­afoss, Mřvatnmeer (muggenmeer), Hverfjall (explosiekrater), Dimmuborgir, Krapla)

Dag 8, 25 juni 1995 (Husavik, turfboerderijen, Dettifoss, woestijn)

Dag 9, 26 juni 1995 (Hengifoss, Sey­isfj÷r­ur)

Dag 10, 27 juni 1995 (Borgarfj÷r­ur, elfenrots, papagaaiduikers, rit op een IJslander)

Dag 12, 29 juni 1995 (met een trekker naar Ingˇlfsh÷fdi (vogels kijken), Hvannadalshn˙kur)

Dag 13, 30 juni 1995 (Skei­arßrsandur (delta), Eldhraun (vuurvulkaan), gletsjer Mřrdalsj÷kull, Vik, Skˇgafoss, pannenkoeken eten bij Glj˙frafoss)

Dag 14, 1 juli 1995 (terug naar huis)

Ga terug naar homepage van Alie.
email Alie Alie van Nijendaal, 28 september 2004