Druk op F11 voor volledig scherm.

Woensdag 21 juni 1995

Bestormen van de Eldborg (vuurberg)
Bestormen van de Eldborg
Eldborg
Eldborg boven
Boven op de Eldborg (vuurberg)
Alie bovenop de Eldborg
Boottocht: basaltblokken
Basaltblokken
Aalscholvers van heel dichtbij
aalscholvers
Boottocht: buit binnengehaald
Buit op de boot
We kregen de zegen op de Heilige berg
We kregen de zegen op de Heilige berg
Na het heerlijke ontbijt is het de bedoeling dat we om 9 uur weer frisch ende vrolijck in de bus zouden stappen en vertrekken, maar helaas, de bus heeft een mankement. Sęvar is eerst aan het sleutelen, maar hij mist een onderdeel en belt een bedrijf en die komen met spullen. Een half uurtje later lukt het toch. We gaan de Eldborg (vuurberg) bestormen. Deze had in ongeveer het jaar 900 een uitbarsting gehad en zo'n 3 ą 4000 jaar terug. De krater is ongeveer 100 meter hoog. Trausti vraagt eerst toestemming bij een boerderij en dan gaat de hond van de boerderij ons vooruit. We moeten door een hek en Trausti vraagt of de laatste het hek dicht wil doen. Ik ben vrij achteraan en zeg dat de laatste het licht uit moet doen. Nico gaat niet mee naar boven omdat hij last van zijn enkel heeft. Bovenop de krater staan we aan de rand die niet echt breed is en we kijken zo in de diepte van de krater. Het is niet echt spectaculair. De afdaling is wel rot omdat er nogal wat los gruis ligt. We hebben 2 uur gewandeld.
We rijden door naar de haven van Stykkishólmur. Daar zoeken we een picknickplaats en Trausti laadt ons uit bij de haven. Het is daar koud en het waait erg.
Om half 2 gaan we met een bootje langs de eilanden varen. Hier zien we de eerste papagaaiduikers zwemmen, maar ze zijn nog te ver weg om goed te kunnen fotograferen. Wel komt het bootje heel dicht bij een rots waar 2 aalscholvers zitten. Hij blijft daar een tijdje drijven zodat we alle tijd krijgen om te fotograferen en te filmen. We zien ook 2 arenden, ze worden achternagezeten door meeuwen die hun nesten verdedigen. Het is behoorlijk koud op de boot, het waait en dan begint het nog te regenen ook. Ze hebben een net uitgegooid op de boot en die halen ze nu binnen en gooien de schelpen op een tafel. Ze maken de jakobsschelpen open, halen het vlees er uit en dat mag je pakken. We nemen er niet van, we kijken wel lekker uit. Op een van de eilanden hield Eric de Rode zich schuil omdat hij werd gezocht omdat hij mensen had vermoord. In 885 verliet hij IJsland en trok naar Groenland. Zijn zoon Leif Eiriksson ontdekte in 1001 Amerika.
We hebben 2 uur gevaren. Na de boottocht gaan we naar de heilige berg die niet ver van Stykkishólmur verwijderd is. Bovenop de bergen mogen we drie wensen doen als we ons gezicht naar het noorden wenden. Het regent en het stormt erg bovenop de berg, we kunnen tegen de wind leunen. Onder de heuvel gaat de laadklep van de bus open om onze laadkleppen weer te vullen. Er worden nogal wat pakken koek opengemaakt en we krijgen klebķr, een soort droge donut in krakelingvorm. Verder is er vanzelfsprekend koffie en thee, maar ook bananen. Door de regen rijden we terug naar het hotel, maar stoppen nog even bij een monument van een schrijver. Half acht gaan we weer eten. We krijgen vis. De Duitse grapjas zegt al tegen Nico: "Nico, no fish." Die Duitsers hebben steeds een hoop lol met elkaar, ze hebben ook met hun zessen geboekt en gaan na de rondreis via New York terug naar Frankfurt. Als toetje krijgen skķr (tussen kwark en yoghurt in) met bessesap en dat is me toch lekker.

Dag 1, 18 juni 1995 (Reykjavik)

Dag 2, 19 juni 1995 (Gullfoss, Geyser, Thingvellir)

Dag 3, 20 juni 1995 (schiereiland Snaefellsnes)

Dag 5, 22 juni 1995 (Reykholt, lavawatervallen, witte rivier)

Dag 6, 23 juni 1995 (Akureyri, eiland Hrisey)

Dag 7, 24 juni 1995 (Gošafoss, Mżvatnmeer (muggenmeer), Hverfjall (explosiekrater), Dimmuborgir, Krapla)

Dag 8, 25 juni 1995 (Husavik, turfboerderijen, Dettifoss, woestijn)

Dag 9, 26 juni 1995 (Hengifoss, Seyšisfjöršur)

Dag 10, 27 juni 1995 (Borgarfjöršur, elfenrots, papagaaiduikers, rit op een IJslander)

Dag 11, 28 juni 1995 (Vatnajökull (gletsjer), Jökulsįrlónmeer (ijsschotsen))

Dag 12, 29 juni 1995 (met een trekker naar Ingólfshöfdi (vogels kijken), Hvannadalshnśkur)

Dag 13, 30 juni 1995 (Skeišarįrsandur (delta), Eldhraun (vuurvulkaan), gletsjer Mżrdalsjökull, Vik, Skógafoss, pannenkoeken eten bij Gljśfrafoss)

Dag 14, 1 juli 1995 (terug naar huis)

Ga terug naar homepage van Alie.

email Alie Alie van Nijendaal, 28 september 2004