Druk op F11 voor volledig scherm.

Maandag 19 juni 1995

Silene Acaulis; IJslands=Lambagras
Silene Acaulis; IJslands=Lambagras
Krater 2000 jaar oud
Krater 2000 jaar oud
Krater 2000 jaar oud
Krater 2000 jaar oud
Goudplevier
Goudplevier
Gullfoss waterval
Gullfoss
Gullfoss waterval
Gullfoss
Gullfoss waterval
Gullfoss
Gullfoss waterval
Gullfoss
Stori Geysir (GroteSpuiter)
Stori Geysir (GroteSpuiter)
Prutteltje bij de geysers
Prutteltje bij de geysers
Geysers
Geysers
Geyser
Geyser
Lunchtime
Lunch
Thingvellir
Thingvellir
Thingvellir
Thingvellir (parlement)
Thingvellir met touwlava op voorgrond
Thingvellir
Thingvellir (Parlement kwam hier bijeen). Tot 1117 moesten ze de wetten uit hun hoofd kennen. In 1117 werden ze pas opgeschreven.
Thingvellir (parlement)
Thingvellir
Thingvellir
Thingvellir
Thingvellir
We passeren de Blauwe bergen die zo'n 15-20.000 jaar jong zijn en gevormd zijn door het ijs. Ook gaan we door het lavaveld dat ongeveer duizend jaar oud is. Men weet dat zo goed omdat de uitbarsting kwam tijdens de wilde debatten over het aannemen van het christendom in het jaar 1001, men zag het toen als een aanwijzing van de grote god, men nam het christendom aan en nam afstand van Donor enz. Buiten Reykjavik gaan we langs een krater, bij die krater (375 m hoog) staat een skihotel met warmwaterbronnen.
We rijden weg nummer 1 af tot Selfoss voor deze plaats gaan we het binnenland in en na een kilometer of twintig stoppen we bij de eerste krater.
We moeten iets omhoog, maar kijken dan in een redelijk diepe krater die vol staat met water, in de wand zie je verschillende kleuren. De krater is 2000 jaar oud. Keri­ = de krater (i­ = de en ker = krater)
Als we verder rijden zien we aan onze rechter kant de grote vulkaan HEKLA, welke in 1991 nog tot een uitbarsting is gekomen, de laatste in IJsland.
Hierna rijden we door het vlakke land naar Skaulholt (Skßltholt) waar we de kerk bezoeken en lopen dan onder de kerk door langs de graftombes van de verschillende priesters en komen weer buiten op het gras. Daarna houdt Trausti een heel verhaal bij het graf van de bisschop die op 7-11-1550 onthoofd is, maar er is daar een goudplevier die heel dichtbij komt en die trekt alle belangstelling naar zich toe. Hei­lˇa in het IJslands of Pulvialis apricaria in het Latijns.
10.000 jaar geleden was hier een ijsvlakte, het ijs smolt opeens tot een meer, maar doordat de druk van het ijs verdween kwam het land omhoog, zodat het nu droogt ligt.
Ons volgende stoppunt is Gudlfos (Gullfoss) = Goudwaterval, is 10.000 jaar oud. Voordat we daar zijn moeten we eerst nog zo'n uur rijden door de lavavelden en langs de geisers, waar we straks een bezoek aan zullen brengen. Door het redelijk warme weer is er veel smeltwater en stort de Gudfoss zich razend naar beneden, het is een fascinerend gezicht om aan ÚÚn stuk door een ton of honderd water per seconde naar beneden te zien storten. We krijgen ruim de gelegenheid om hier te starten met het uitgebreid fotograferen van dit geweldige natuurverschijnsel. Dan rijden we terug naar Geysir, maar Stori Geysir (grote spuiter) werkt niet meer, maar zijn broertje Strokkur (botervat) wel. We krijgen hier bijna een uur om te kijken en het is ook sensationeel om te zien. Soms spuit hij heel hoog en gelijk er achteraan nog een keer klein, maar wel om de 8 minuten ongeveer. Van een afstand wil ik nog een foto maken, maar dan duurt het langer, ongeveer 14 minuten. Het is verbazend dat we er zo dicht bij kunnen staan. Nico heeft ook gefilmd dat de Strokkur gaat spuiten en dat is heel goed gelukt. Eerst zie je alleen een gat in de grond, dan komt er water naar boven dat zakt en stijgt en opeens vormt het een bobbel waarna de uitbarsting volgt. Rondom dit geweld zijn hier watergaten met heet helder water waar je heel diep in kunt kijken. Het stinkt hier sterk naar zwavel. Het is zo spannend dat we voor koffie of verfrissing bijna geen tijd hebben.
Als we verder rijden met de bus wordt iedereen nieuwsgierig waar we nu eindelijk gaan lunchen, we denken nog steeds dat we hiervoor een hotel of zo gaan opzoeken, maar dit blijkt helemaal mis te zijn. Na nog even te zijn doorgereden stoppen we langs de weg bij een klein restaurantje, maar we gaan er niet in. De klep van de bus gaat open en uit de laadruimte komt ineens een doos met heerlijke broodjes te voorschijn, verder is er sinaasappelsap en koffie en thee. Dit wordt in het heerlijk IJslandse zonnetje heerlijk opgepeuzeld. We zitten in de buurt van een meer, er zitten warmwaterbronnen in het meer, daarom kan je er 's zomers en 's winters in zwemmen. We gaan naar een grot waar in 1922 een meisje geboren is. Ze leeft nu nog in Reykjavik. Haar vader en moeder leefden in deze grot. Er is niet veel te zien in deze grot, maar we kunnen er wel schuilen voor de regen die nu valt.
Het volgende doel is de plaats waar het oudste parlement van Europa en misschien wel van de wereld staat. Het Althing, de volksvertegenwoordiging, kwam hier in 930 voor het eerst bijeen. Toen er nog geen geschreven wetten bestonden (tot 1117-1118) moest de wetspreker alle wetten uit zijn hoofd kennen. In het Thingmeer zitten 5 soorten forellen. De 2 eilanden in het meer zijn kraters. Het lavaveld hier is 9000 jaar oud.
Er zijn 2 graven en Trausti vraagt wat voor mensen hier zouden liggen. Dat zijn dus poŰten, elk monument lijkt wel ter ere van een schrijver of een poŰet te zijn. We zitten hier in een nieuw gevormd gebied tussen 2 randen van het continentaal plat in. Door onderaardse opwellingen van lava wordt dit gebied elk jaar ongeveer 2 centimeter groter en is nu 5 km breed. Je ziet inderdaad een brede spleet en de lava is hier hoog opgedrukt, je kan duidelijk de verschillende lagen in de basaltrotsen zien. Het uit elkaar schuiven van de continentale platen kunnen we later goed zien bij het Mřvatn-meer in de buurt. Daar staat een stellage van ijzer, eens stonden de buizen tegen elkaar aan, maar na verloop van tijd schuift dat weer uit elkaar. Hierna rijden we in een stuk door naar Borganes waar we komen via de op een na langste brug in IJsland over een lange fjord.
Na het eten wandelen we nog even. Er staat een koude wind. Op de schoolpleintjes staan heel vaak prachtige klimrekken, gemaakt van die grote kabelhaspels.

Dag 1, 18 juni 1995 (Reykjavik)

Dag 3, 20 juni 1995 (schiereiland Snaefellsnes)

Dag 4, 21 juni 1995 (Eldborg (vuurberg) + boottochtje

Dag 5, 22 juni 1995 (Reykholt, lavawatervallen, witte rivier)

Dag 6, 23 juni 1995 (Akureyri, eiland Hrisey)

Dag 7, 24 juni 1995 (Go­afoss, Mřvatnmeer (muggenmeer), Hverfjall (explosiekrater), Dimmuborgir, Krapla)

Dag 8, 25 juni 1995 (Husavik, turfboerderijen, Dettifoss, woestijn)

Dag 9, 26 juni 1995 (Hengifoss, Sey­isfj÷r­ur)

Dag 10, 27 juni 1995 (Borgarfj÷r­ur, elfenrots, papagaaiduikers, rit op een IJslander)

Dag 11, 28 juni 1995 (Vatnaj÷kull (gletsjer), J÷kulsßrlˇnmeer (ijsschotsen))

Dag 12, 29 juni 1995 (met een trekker naar Ingˇlfsh÷fdi (vogels kijken), Hvannadalshn˙kur)

Dag 13, 30 juni 1995 (Skei­arßrsandur (delta), Eldhraun (vuurvulkaan), gletsjer Mřrdalsj÷kull, Vik, Skˇgafoss, pannenkoeken eten bij Glj˙frafoss)

Dag 14, 1 juli 1995 (terug naar huis)

Ga terug naar homepage van Alie.
email Alie Alie van Nijendaal, 28 september 2004